Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat miercuri la finalul conferinței ministeriale a Forumului Sazburg, care se desfășoară la București, că atunci când Rusia atacă ”nediscriminatoriu” populaţia civilă şi infrastructura civilă critică din Ucraina, atacă indirect ţările vecine.
„Când Rusia atacă nediscriminatoriu populaţia civilă şi infrastructura civilă critică din Ucraina, atacă indirect ţările noastre, întrucât ucrainenii care nu mai au acces la căldură, la apă, la hrană pe teritoriul propriei ţări nu vor avea altă soluţie decât să caute protecţie în statele vecine. Astfel, trebuie să ne asigurăm că sistemul de protecţie internaţională funcţionează şi este în permanent îmbunătăţit. Când vedem în spaţiul public numeroase ameninţări venite din partea Federaţiei Ruse, fie că vorbim de potenţiale atacuri cu armament din această categorie sau cu bombe murdare sau cu incidente la centralele nucleare de pe teritoriul Ucrainei trebuie să ne asigurăm că sunt întreprinse toate demersurile pentru prevenirea unor astfel de scenarii, dar şi că avem capacitatea de a reacţiona la incidente de acest gen”, a declarat Lucian Bode.
De asemenea, el a mai spus că niciun stat membru ONU nu trebuie să ignore „acţiunile armate ilegale” ale Rusiei împotriva Ucrainei.
„Având în vedere proximitatea geografică, statele membre al Forumului Salzburg, Republica Moldova şi statele din Balcanii de Vest resimt cel mai acut consecinţele agresiunii ruse din Ucraina. Tocmai de aceea este important să ne coordonăm, să învăţăm din experienţele partenerilor şi să ne pregătim pentru viitoarele provocări în domeniul securităţii, evident în strânsă legătură cu autorităţile de la Kiev. Din păcate, fie că alegem să ne implicăm activ sau nu, acţiunile incompatibile cu dreptul internaţional ale Rusiei sunt o realitate a fiecărui minut şi se manifestă direct pe teritoriul Ucrainei, dar şi indirect în statele noastre. Dincolo de efectele economice ale războiului pe care le observăm, le observă întreaga lume în facturile la energie, în ratele la bănci, în creşterea preţurilor alimentelor de bază, ministerele de interne fac eforturi pentru gestionarea eficientă a provocărilor de securitate existente şi potenţiale”, a mai spus ministrul Bode, la finalul Conferinţei ministeriale a Forumului Salzburg desfăşurată la Palatul Parlamentului.
În semestrul II al acestui an, România, prin Ministerul Afacerilor Interne, asigură preşedinţia Forumului Salzburg, mecanism regional de consultări politice şi cooperare multilaterală.
Forumul Salzburg a fost creat în luna iulie 2000 şi reuneşte, în prezent, miniştrii de interne din Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.
În luna septembrie 2007 a fost înfiinţat Grupul Prietenilor Forumului Salzburg din Balcanii de Vest din care fac parte Albania, Bosnia şi Herţegovina, Republica Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru, precum şi Republica Moldova, având în vedere atenţia aparte pe care Uniunea Europeană o acordă acestei zone din perspectiva unei potenţiale noi extinderi.
Preşedinţia Forumului este preluată prin rotaţie de către statele membre pentru perioade de câte şase luni, potrivit Agerpres.